En 20 år gammal ljudklapp MM nr 2/2005

En 20 år gammal ljudklapp (ledare i MM nr 2/2005)

av Gunnar E Olsson

När detta skrives har vi precis firat jul – ibland känns det som om man lever i en annan tidsdimension. Ännu märkligare känns det när man nämner att en av de mer överraskande julklapparna var en DVD med en konsert inspelad 1985. Lördagen den 13 juli 1985 satt nämligen en hel generation bänkade framför TV-apparaterna. Uppskattningsvis var det 80 procent av av alla då fungerande TV-apparater, som hade möjlighet att ta emot sändningarna från denna konsert.

Upprinnelsen till detta fantastiska evenemang var att sångaren i Boomtown Rats, Bob Geldof, såg en BBC-dokumentär, som skildrade den svältkatastrof, som hade drabbat flera länder i Afrika. Gripen av stundens allvar beslöt sig Geldof för att försöka hjälpa till. Tillsammans med Midge Ure från Ultravox började han skissa på en låt som skulle släppas lagom till jul. De kontaktade stora delar av den brittiska popmaffian och lyckades få med sig folk som Sting, Bono, Duran Duran, Boy George, Paul Young, George Michael med flera. Skivan med titeln Do they know it’s Christmas sålde på kort tid mer än 12 miljoner ex. Inte illa för en platta som spelades in i Midge Ures hemstudio.

Den triggade också den amerikanska delen av popeliten till att göra en liknande platta med artister som Stevie Wonder, Michael Jackson, Bruce Springsteen etc. Även den singeln, We are the World, drog in miljontals dollar till de svältande massorna i Afrika. Men, famför allt, under dessa inspelningar föddes idén till det projekt som skulle bli Live Aid. Tanken var att man skulle iscensätta den största pop-/rockkonsert som någonsin ägt rum. Den skulle pågå större delen av ett dygn och dirketsändas till en hel värld. Ena halvan av konserten ägde rum på Wembley i London och den andra delen i Philadelphia, USA. Hela den kända världens pop- och rockelit skulle uppträda på någon av dessa scener – eller som INXS, bandade från Australien. Alla ställde upp gratis och intäkterna gick oavkortade till den Live Aid-stiftelse, som skapats enkom för detta ändamål.

Ända tills nu har inte några inspelningar av denna märkliga musikhändelse funnits – inte officiellt i alla fall. Det är klart att det finns en och annan VHS-kassett ute i stugorna, det var ju trots allt en och en halv miljard människor som såg sändningarna när det begav sig, men initiativtagaren Bob Geldoff hade gett stränga förhållningsorder om att detta skulle vara en engånghändelse. Den skulle inte bandas. Denna gigantiska konsert skulle bara leva kvar i minnet hos de som såg den på plats eller framför TV-apparterna. Det handlade naturligtvis även en hel del om olika rättigheter till det inspelade materialet, om det hade bandats…

Nu var det tack och lov så att inte alla lyssnade på dessa förmaningar. Brittiska BBC gjorde säkerhetsbandningar på sin del av sändningarna – det vill säga den konsert som hölls på Wembley – men av förklarliga skäl fanns inte den amerikanska delen av showen med på dessa taper. BBC:s taper var inte heller helt kompletta – vissa rullar var försvunna och andra var förstörda.

Amerikanarna som hade ansvar för sin del av sändningarna var dock mer lydiga och det mesta av deras säkerhetstaper förstördes direkt, men där ryckte MTV ut. De hade ett helt gäng med taper som kanske kunde användas.

Efter att att ha städat och fixat med alla dessa taper – en del kunde till och med mixas om – hade vi till sist en mycket fascinerande konsert. Detta var på den tiden då fortfarande många artister kunde sjunga live och vi får se många etablerade artister famföra sina allra största hits. Det är också fascinerande att se att även de mest namnkunniga artisterna är lite smånervösa – det är ju faktiskt inte varje dag man uppträder inför en publik på 1,5 miljard.

Den absoluta höjdpunkten är för mig the Queens framträdande på Wembley med publikdomptören Freddie Mercury i främsta ledet. Deras We Will Rock You kommer alltid att förbli en av vår tids stora klassiker.

Om ni gillar musik, köp Live Aid-DVD:n. Det är underbar musik och ni gör samtidigt en insats för de svältande i Afrika. Det borde inte behövas, men innan världens politiker tar sitt förnuft tillfånga och skapar en värld som fungerar för alla, finns tyvärr forftfarande behovet av dessa individuella hjälpinsatser. Live Aid har redan samlat in mer än 120 miljoner dollar, men behovet tycks oändligt, så passa på och gör en insats!