Nytt år – nya tider MM nr 1/2006

Nytt år – nya tider (ledare i MM nr 1/2006)

av Gunnar E Olsson

När ni läser detta har vi förhoppningsvis ett par dagar kvar på det gamla året, men det nya året kommer, det kan varken global uppvärmning eller chockhöjda räntor göra något åt. Tiden går och världen förändras. Vi blir också äldre och det kan vi inte heller göra något åt. Men det borde inte hindra oss från att försöka hitta nya lösningar på gamla problem.

På många områden borde det finnas utrymme för nya sätt att tänka. Ta det här med musikkopiering, upphovsrätter, hur man väljer att sprida sina alster etc: det är nya tider nu och det krävs nya sätt att tänka. När ska skivbolagen inse detta? Man kör bara på i samma gamla hjulspår med kopieringsskydd i stället för bättre musik. Man kräver höjda avgifter från Apple iTunes och andra legala nedladdningssajter – för en tjänst som är ren merförsäljning, med väldigt låga kostnader för skivbolagen … Snikenhet? Ren dumhet, snarare!

Vill man inte att folk ska göra rätt för sig? Inser man inte att det finns en smärtgräns för hur mycket folk är beredda att betala för en produkt som inte alltid håller högsta kvalitet? Är det inte bättre att folk väljer den lagliga vägen och betalar nio spänn, än att man försöker pungslå folk till bristningsgränsen och samtidigt motar tillbaks dem ut i det illegala nedladdningsträsket, där ingen vet vad som döljer sig?

Det är klart att vi kunde mästra och komma med pekpinnar och läsa lagen för våra läsare, men till skillnad från många andra tidningar har vi ju vuxna läsare, och ni vet ju att man inte får kopiera andras verk utan tillstånd …

Men vi måste lära oss att leva i verkligheten. I denna verklighet kopierar folk den CD de köpt och lägger in den i sin mp3-spelare, precis som man förr i tiden kopierade vinylskivorna till kassett för att ha i sin Walkman-kassettspelare. Apropå Walkman, det var ju Sony, som lanserade den och gjorde den till den allra första verkligt bärbara musikmaskinen. Idag ligger samma bolag, som nu vuxit till en verklig kolloss, bakom årets, kanske århundradets, klavertramp. Man bygger ett kopieringsskydd, XCP, som fungerar som den värsta sortens ”spy-ware”. Det gömmer sig i datorsystemet hos den intet ont anande användaren som köpt någon av de 52 av Sony/BMG XCP-försedda CD-skivorna. Sedan kollar XCP vad den legitime konsumenten gör med den musik han trott att han köpt. Men se, det har han inte. Den laglydige CD-konsumenten har bara lånat musiken av Sony – mot en (o-)skälig avgift, förstås …

Naturligtvis upptäcktes detta av vaksamma användare som märkte att konstiga saker skedde med deras PC-datorer. Sony varnades för tilltaget på ett tidigt stadium av bland annat antivirusföretaget F-Secure, men man lyssnade inte. ”Nu ska vi klämma åt Svensson när han köper våra plattor” tänkte man tydligen. Och detta med en metod som till och med Microsoft klassar som virus! Behöver vi nämna att Sony, när detta ofog blev känt, var tvungna att krypa till korset och berätta hur man först hittar detta virus, och sedan också plockar bort det?

De verkliga piraterna som kopierar plattor i tusental kommer man förstås inte åt. Det har man aldrig gjort. Det är frågan om man ens försökt … Det är precis som när skatteverket kollar dig när du dragit av 2 500 spänn för din nya gitarr, men ser mellan fingrarna inför storbolagens miljardfiffel. Detta rår man helt enkelt inte på. Det kostar för mycket att ens försöka … suck!

Hursomhelst, när Sony sålde sina Walkman var det minsann inte så kinkigt med att folk kopierade sina plattor. Då tjänade man ju själva på detta. Nu har pendeln svängt åt andra hållet.

Vi vill passa på att berätta lite om en remix-tävling som vi drar igång i dagarna. Information finns hos skivbolaget Substream, som är initiativtagare till tävlingen. Ett av deras band, Auto-Auto, står för originalmusiken. Tack vare att man är ansluten till upphovsrättssystemet Creative Commons kan musiken läggas upp på nätet. Så även remixarna. Vi samarbetar också med Luthman Scandinavia, som står för ett tjusigt prispaket till de mest lyckosamma remixarna. Vi återkommer med mer detaljer om tävlingen i nästa nummer. Det kommer självfallet också att finnas information på vår hemsida. Så håll ett öga på den! Månadens nyttiga länkar:

www.musikermagasinet.com•www.substream.se

www.creativecommons.sehttp://creativecommons.org

http://lxer.com/module/newswire/view/48802

Vi måste få avsluta med att önska alla våra läsare ett riktigt gott nytt år!