Kvinnan i första inspelningsrummet MM nr 4/2005

Kvinnan i första inspelningsrummet (ledare i MM nr 4/2005)

av Gunnar E Olsson

Idag, när detta skrives, är det internationella kvinnodagen, 8 mars, och jag tänkte dra mitt strå till stacken i hyllningen av kvinnan. ”Vi vill inte bli hyllade, vi vill ha jämlikhet!” säger kanske 86 procent av alla kvinnor. Visst, vi ordnar det också, men lite hyllning kan väl aldrig skada – det skulle till och med jag, som man, uppskatta lite då och då.

Mina gamla käpphästar Kate Bush, Lisa Dalbello och Laurie Anderson har inte gjort så mycket väsen av sig på sistone, men nu har i alla fall Kate Bush ett nytt album på gång. MM hoppas få en intervju med Mick Karn, den forne Japan-basisten, som medverkar på Kates nya platta.

www.norbry.net/kate-bush/mp3 finns förresten mp3-versioner av en massa gamla demolåtar för alla Kate Bush-fans – och allt är material som Kate godkänt. Hellre än att det hamnar på bootlegskivor, tycker Kate. En vettig inställning, tycker alla fans.

Andra artister är inte alltid lika generösa. Internet ses ofta som skurken i det stora skivbolagsdramat. Varför inte i stället försöka se alla möjligheter som webben kan erbjuda. Detta är ett knepigt kapitel där man helt enkelt måste försöka tänka om, utefter de förutsättningar som gäller idag. Det går inte att låsa sig vid ett tankesätt som gällde när skivbolagen och folkparkerna var den enda källa till musik som fanns för gemene man. Många, speciellt unga oetablerade, musiker upplever att både skivbolagen och STIM motarbetar dem i sin iver att värna om deras rättigheter (skivbolagens eller artistens?).

Själva har vi precis fått beskedet att vi inte längre kan låta tre av musiksajtens artister figurera på vår MM-CD om vi inte är beredda att betala 1:10 per låt och pressad CD till STIM. En snabbkalkyl på tre låtar och 20 000 ex ger en kostnad 66 000 per månad. Tyvärr har vi inte råd med detta. Vi är ett litet förlag som inte har någon stor internationell jätte som backar oss.

Vi hade fått ett muntligt löfte från en tjänsteman på STIM att det var möjligt att slippa den avgiften, eftersom det handlade om ostimmade låtar och promotion för osajnade artister som behövde komma fram i rampljuset. Sens moral: se alltid till att få det skriftligt!

Visst, det måste finnas ett fungerande regelsystem, men det verkar inte vettigt om det motarbetar artisternas egna intressen.

Tillbaks till artisterna: Vashti Bunyans Just Another Diamond Day är det mest känsliga folkmusikalbum som någonsin gjorts. Lyssna på Diamond Day på www.m2urec.com/record.htm. Det är så vänt och vackert så man nästan smäller av.

Jennie Löfgren har gjort ett spännande album tillsammans med Anders Herrlin. Självfallet har MM träffat de båda och pratat om inspelningen. Resultatet kan ni skåda i nästa nummer av MM. Cornelias nya platta kan ni läsa om i detta nummer. Kolla på sidan 18!

Och bland artisterna från månadens Bandspaghetti hittar vi ytterligare en mycket begåvad kvinna, Seka JM Eriksson. Hon lurade vår signor Marchione helt med sina programmeringstalanger. Och jag måste erkänna att det låter väldigt livespelat om hennes musik.

Kaki King gör halsbrytande piruetter och saltomortaler på sin akustiska gitarr. Ni som såg henne på David Letterman Show förstår vad jag snackar om. Ni andra får gå in på hennes hemsida, www.kakiking.com, och kika själva.

Mimi Fox såg vi spela skjortan av ett gäng gamla jazzgubbar på NAMM i L.A. för ett år sedan. Hon blir bara bättre och bättre. Kolla på hennes hemsida, www.mimifoxjazzguitar.com.

Tori Amos nya platta, The Beekeeper, är bara jättebra – precis som att det är jättebra att äta en stor chokladkaka när man är deppig … Besök www.toriamos.com.

Laleh såg vi på en liten klubb här i Göteborg för några år sedan. Redan då kunde man höra att hon hade en otroligt bra röst – den har inte blivit sämre sedan dess. När detta läses har hon precis släppt sin första fullängdare, Laleh. Vi har haft möjlighet att lyssna på den några veckor – och jag lovar att äta upp min turban om hon inte får åtminstone en Grammis för plattan. Egentligen skulle jag kunna ägna hela denna ledare åt att sjunga hennes lov. Maken till mogen skivdebut har vi inte hört sedan Dalbellos dagar. Hon gör rubbet själv: låtar, spelar, produktion … Ni har säkert hört hennes Invisible på radion. Lyssna på ett par låtar på hennes hemsida, www.laleh.se. Gå sedan direkt ut och köp plattan! Det är ett oeftergivligt krav.