Drums on Demand Volume 1 & 2

Drums On Demand Volume 1 & 2 (recension i MM nr 5/2004)

av Gunnar E Olsson

Hobby Horse Productions/Rosewood Recording Company

CD: Acid, REX2, Apple Loops

pris: 49:95 US dollar/volym

distribution: www.drumsondemand.com

I förra månadens test av Apple GarageBand lovade vi återkomma till fenomenet Apple Loops. Ett företag som snabbt hoppade på detta tåg var Hobby Horse Productions med Drums On Demand.

Det är tre herrar, Guy Randle, Quint Randle och Todd Sorensen, som ligger bakom Drums On Demand. Trummorna är inspelade i Randles studio, Rosewood Recording Company och den som spelar är Sorensen, en mycket meriterad studiotrummis.

Den som läste Garageband-testen i förr numret av MM vet att Apple Loopformatet låter användaren tidsjustera och transponera looparna på ett mycket smidigt sätt. Det innehåller dessutom en mängd praktiska sökfunktioner.

På första skivan finns ett antal enstaka slag. I övrigt består samlingen av ett stort antal loopar, sorterade låtvis – i Song Sets. Varje låt innehåller vers- respektive choruskomp i ett par varianter plus fills, introduktioner, bridge-loopar och liknande, men man kan även plocka till exempel ett fill ur en annan låtmapp, om inte tempot är alltför långt borta. Tempot fixar GarageBand – inom rimliga gränser.

Till inspelningen har använts ett Tamaset med cymbaler från både Sabian, Zildjian och Paiste och sex olika virvelkaggar. Detta har spelats in i ett Pro Tools TDM Mix-3-system med Apogee-konvertrar. Mixningen har sedan skett i ett Neotek Series III C-bord med tillgång till en mängd top-of-the-line-effekter och processorer.

Effekterna har dock använts mycket sparsamt vid inspelningen. Det mesta är lagom komprimerat med bara en gnutta rumsambiens, vilket gör att det hela känns väldigt naturligt. Detta är ju faktiskt en trummis som hjälper dig med kompet till dina låtar – inte ett programmerat samplat trumkomp, som ofta inte alls hänger ihop rent akustiskt – i alla fall sällan så bra som detta.

www.drumsondemand.com finns demoversioner på alla låtalternativen och ett paket med riktigt användbara gratisloopar i Apple Loop-format. Det är just användbarheten som kännetecknar så gott som alla dessa loopar. Och just att de beståndsdelar som behövs för att skapa ett levande trumkomp till en låt ligger färdigförpackade är något som i alla fall jag länge saknat. Ofta är ju trumloopar sorterade efter tempo – sällan är det så logiskt upplagt som detta. Vissa av låtarna innehåller så många som ett trettiotal lämpliga byggstenar.

Volym 1 innehåller 41 olika låtar och volym 2 kompletterar med ytterligare 35 låtar.

Det jag ville ha mer av efter att ha lyssnat igenom volym 1 – till exempel jazzvispar och snygga shufflekomp – har man nu stoppat in i volym 2. Denna har också fler och längre loopar i många av låtarna. Den är också en aning torrare inspelad. Dessutom, om man köper båda volymerna samtidigt får man 15 dollars rabatt. Detta på en produkt som redan från början nästan är oförskämt billig…

Gunnar E